alles over eiwitten

Alles over eiwitten

Wat zijn eiwitten nu eigenlijk?

Eiwitten zijn essentiële voedingsstoffen voor je lichaam en bouwstenen voor je spieren, ook wel proteïne genoemd. Whey (wei) eiwit is de sleutel tot spieropbouw en herstel na een training.
Wist je, dat je lichaam voor 15 tot 20% uit eiwitten bestaat? Onmisbaar dus voor ons als mens maar zeker voor de sporters onder ons.

Hoe werken eiwitten?

Na een inspanning of intensieve training treedt er automatisch spierschade op. Gelukkig maar, zodra je lichaam de bouwstenen gaat repareren vind er trainingsadaptie plaats. Dit proces zorgt er voor dat je spieren krachtiger herstellen waardoor je vooruitgang boekt. 

Ons lichaam kent daarin 2 toestanden, de anabole toestand (opbouw) en katabole toestand (afbouw). Zodra je eiwitrijk voedsel eet raakt je lichaam in de anabole toestand (opbouw) en zodra je lang niet hebt gegeten of intensief sport raakt je lichaam in de katabole toestand (afbouw).
Wellicht begrijp je, wanneer je vooruitgang wilt boeken en krachtiger of sneller wilt worden, dien je je lichaam zoveel mogelijk in de anabole toestand te houden. Het voorkomen van de katabole toestand (afbouw) is helaas niet mogelijk omdat dit een natuurlijk proces is. Wel kunnen we natuurlijk invloed op dit proces uitoefenen om de katabole toestand zo kort mogelijk te maken. Een structureel eiwitrijk voedingspatroon kan hieraan bijdragen. Maaltijden verspreid gedurende de dag zorgen er dus niet alleen voor dat je spieren structureel van de juiste voedingsstoffen worden voorzien, maar houd je lichaam ook meer in anabole toestand. Bonus Tip: caseïne eiwitten voor het slapen gaan (zuivel / kwark) gaat de katabole toestand 's-nachts ook tegen.

Hoeveel eiwitten hebben wij nodig per dag?

Niet sporters : 0,8-1,0 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht

Duursporters : 1,2-1,4 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht

Krachtsporters : 1,8-2,0 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht

Bovenstaand betreft algemene richtlijnen en is uiteraard afhankelijk van gewicht, geslacht, leeftijd, leefstijl, bouw en overige factoren.

Welke eiwitten moet ik nemen?

Whey concentraat heeft een eiwitpercentage van +- 80% en bevat over het algemeen de meeste koolhydraten, suikers en vetten.

Whey isolaat bevat minder vet, koolhydraten en suikers. Eiwitpercentage ligt vaak rond de 90%. Ook bevat een whey isolaat vaak minder lactose, is zuiverder en vaak minder belastend voor je maag.

Bij een hydrolysed whey word door de toevoeging van water (hydro) tijdens het productieproces alle vetten, lactose en BIJNA alle suikers uit het eiwit gescheiden (lyse). Hydrolysed Whey is de puurste en meest makkelijk opneembare vorm van Whey door het voorverterings proces. Eiwitpercentage ligt vaak boven de 95% en is geschikt voor mensen met een lactose intolerantie.

Ik wil de Hydrolysed Whey bekijken!

Heeft deze blog jou geholpen? Laat het ons weten in de reacties!

alle over eiwitten

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen